Kuinka (vegaani)dieetin toteuttaminen onnistui kesälomamatkalla?

IMG_20170630_120952Suomessa on helppo olla vegaani tai noudattaa ylipäänsä mitä tahansa muuta sopivaksi toteamaansa dieettiä.  Yhdistetyllä opiskelu- ja lomamatkalla tuli testattua kuinka helppoa on noudattaa vegaanista ruokavaliota ulkomailla matkustaessa.

Yhä useampi syö kasviksia nykyisin. Osa ihmisistä luopuu eläinkunnan tuotteista täysin, jolloin puhutaan veganismista. Erilaisia kasvissyönnin alalajeja löytyy kuitenkin useita: Lakto-ovo-vegetaristille kelpaa maito, kananmuna ja juustot, pescovegetaristille maistuu myös kala.

Sipsikaljavegaaniksi puolestaan kutsutaan henkilöä, joka nauttii vegaanisen elämäntavan mukaisesta syömisestä ja jopa roskaruoasta — sipseillä täytetyistä vihiksistä, majoneesista ja jäätelöstä. Sipsikaljavegaanit ovat ruoka- ja kehopositiivista joukkoa, joiden perustelut ruokavaliolle ovat lähinnä eettisiä, eivät terveydellisiä.

Sipsikaljaveganismin lisääntyminen on parantanut merkittävästi vegaanituotteiden saatavuutta Suomessa muutaman viime vuoden aikana.  Monen mielestä Sipsikaljavegaanit ovat parasta mitä veganismille on Suomessa tapahtunut. Ryhmä on saanut vakuutettua suomalaiset ja elintarvikealan siitä, että kasvissyönti ei ole tylsää porkkananpuremista ja, että kasvisyöjille voi valmistaa uusia tuotteita. Nyhtökaura ja härkis ovat uusita tuotteista kelpo esimerkkejä. Totta on, että myös kasvissyöjä tarvitsee välillä nopeita vaihtoehtoja ruoanvalmistukseen — nälkäisenä, työpäivän jälkeen on huono haudutella tuntitolkulla papupatoja.

Vegaaniravintoloita löytyy pelkästään Helsingistä Google-haulla kymmenkunta. Lisäksi näyttää olevan lukuisia muita ravintoloita, joista saa yksittäisiä vegaanisia annoksia. Suomessa matkailijalla on vara valita niin paikkojen kuin aukioloaikojenkin suhteen.

Tilanne muuttuu, kun lähdetään matkalle. Esimerkiksi Baltian maiden isoissa kaupungeissa löytyy useimmiten vain yksi tai kaksi ravintolaa, joissa puhdas vegaanisuus on myyntivaltti. Tarjontaa on enemmän vegetaristeille, jotka hyväksyvät maitotuotteet osaksi ruokavaliotaan. Vilnasta löytyi yksi raakaruokaravintola ja muutama terveysruokaa mainostava ravintola, joista saa puhtaasti vegaanisia annoksia.

Mitä kauemmaksi matkaat pääkaupungista, sitä hankalampaa on noudattaa erityisruokavaliota

Kaksi kesäkuista viikkoa Liettuassa todistivat kuitenkin saman ilmiön mikä tapahtuu myös Suomessa — mitä kauemmaksi menet pääkaupungista, sitä hankalampaa on noudattaa minkäänlaista ruokavaliota.

Suomessa Kuopion korkeudella joudut jo etsimään kasvisruokaa, monissa lounasruokaloissa kasvisruualle on saatettu varata vain yksi päivä viikossa. Neringassa puolestaan, joka sijaitsee Liettuassa Kuronian niemimaalla, ei moni ollut kuullutkaan, että ihminen voisi olla allerginen kalalle.

dumblingsMeitä oli noin neljänkymmenen opiskelijan joukko, yövyimme kesäkurssin ajan hotelli Azuolyonásissa Juodkrantessa. Kahdeksan tästä joukosta noudatti kasvisruokavaliota. Ensimmäisellä viikolla jokainen hotellin ravintolassa tarjottu kasvisruokalaji sisälsi joko kalalientä tai kalaa. Kun annoksen palautti keittiöön selitysten kera, sai tilalle esimerkiksi perunaröstejä perunamuusin kera. Toinen usein tarjottu vaihtoehto oli makealla täytteellä täytetyt dumplingsit, hillolla ja hapankermalla.

Tarjoilijat taisivat pitää koko kasvissyöjäjoukkoa varsin epäkohteliaana, sillä tuodessaan kasvissyöjille tarkoitettuja ruokia pöytään, vastauksena saattoi olla hämmentynyt naurunremakka — vegaanille paneroitu juustopihvi maitokastikkeessa ei todellakaan ollut toiveiden täyttymys. Saati maksetun rahan väärti.

juustopalloKeittiölle on kuitenkin annettava yrityksestä papukaijamerkki. Ruoat paranivat loppua kohti, saimme jopa muutaman kerran papujakin. Kokonaisuudessaan ruokakulttuuri alueella muistutti kovasti keskisuomalaista ruokaa reilut parikymmentä vuotta sitten — lähiruokaa omalta kasvimaalta täydennettynä kananmunilla, juustolla ja kalalla.

Teimme heinäkuussa roadtripin Italiaan. Aika nopeasti seurueemme tajusi, että ruokalistoissa vegaanisuutta tarkoittava merkki oli aina vain ruokalistan lopussa, samassa luettelossa, jossa mainittiin allergioista kertovat symbolit. Kertaakaan merkki ei esiintynyt ruokalajin kohdalla.

Veganismi lomamatkalla vaatii paljon ennakkoon tehtyä selvitystyötä. Googlessa ja TripAdvisorissa ei valitettavasti vielä ole mainittuna kovinkaan kattavasti vegaanista ruokaa tarjoavia paikkoja. Mainituksi saattaa päästä jopa yhdellä lähes vegaanisella annoksella. Mikäli vegaaniravintolan onnistuu matkakohteesta löytämään, sen aukioloajat ovat selvästi suppeammat kuin perinteisissä ravintoloissa.

Toinen tapa noudattaa ruokavaliota matkan aikana, on valita majoitus siten, että voi itse tehdä sopivat ruoat. Tämäkin vaihtoehto vaatii kokilta vaivannäköä, varsinkin jos ruokittava matkaseurue on kookas.

Suurin osa vegaaniseurueestamme päätyi loman ajaksi noudattamaan vegetaarista ruokavaliota. Osa jopa söi lihaa ja nautti kyytipojaksi paikallista olutta. Lomalla oltiin siis myös arjen ruokavaliosta.

bruschettaValitettavan usein matkalla saatu vegetaarinen ruoka oli valkoista vehnää, sisälsi runsaasti rasvaa, pastaa tai perunaa ja lötköksi keitettyjä kasviksia. Ei siis kovin terveellistä, eettistä, eikä edes kovin maukasta. Ruoka oli lähinnä lihottavaa. Matkalle on hyvä pakata siis roppakaupalla maalaisjärkeä, jotta oma ruokavalio pysyy edes jotakuinkin terveellisenä.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Kuinka (vegaani)dieetin toteuttaminen onnistui kesälomamatkalla?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s